Thursday, January 29, 2009

Maqam Al-Imam Ibn Hajar al-Asqalani


(Maqam Ibn Hajar Al-`Asqalani)

Sebelum ini saya pernah menyiarkan dalam blog ini perihal cadangan untuk memperbaiki maqam al-Imam Ibn Hajar al-Asqalani, pengarang kitab Fathul Bari. Rupa-rupanya coretan saya telah mendapat perhatian salah seorang pelajar Pahang di U.K yang merahsiakan namanya. Sejumlah wang ( LE 1400 , UERO 80 dan GBP 5) telah dikirim kepada saya untuk proses pembaikan makam ulama ulung ini. Terima kasih kepada teman yang sudi menginfaqkan wang untuk tujuan tersebut sekalipun jumlah tersebut masih belum mencukupi.

Pagi tadi, selepas kami menimba untaian hadith al-Imam al-Tirmidzi perihal pasar di syurga dan melihat Allah di syurga daripada Fadhilat al-Syaikh Dr. Yusri al-Hasani, saya mengajukan kepada beliau berkenaan dengan keadaan makam al-Imam Ibn Hajar al-Asqalani yang cukuf dhaif. Beliau menyatakan kepada kami bahawa beliau akan cuba untuk membantu usaha ini.

Sekalipun duit di tangan masih kecil, saya akan cuba untuk menambah jumlah ini agar cita-cita kita semua untuk melihat maqam ulama ulung ini diperbaiki akan terealisasi.

Sesungguhnya para ulama dan para wali Allah adalah tempat jatuhnya rahmat Allah kepada seluruh manusia. Semoga usaha kecil kita ini akan menjadi bekalan kita dalam menuju cinta Allah. Amin.

Terima kasih kepada teman yang menjadi orang pertama yang menyumbang untuk usaha ini. Semoga Allah merahmati anda. Amin.

2 comments:

fairuz said...

almualikum,
boleh tolong publishkan gambar maqam tu, nak tgk keadaannya sekarang. sedih juga mendengarnya- daibaie

mohd waqiyuddin abdullah said...
This comment has been removed by the author.