Friday, May 1, 2009

Jawatan : Antara Rebutan di dunia ...

Pagi ini selepas kami mempelajari hadith-hadith Rasulullah yang dimuatkan dalam Jami' al-Imam al-Tarmidzi daripada al-Syaikh Dr. Yusri al-Hasani, saya dan saudara Juzaili sempat duduk sebentar membincangkan isu perebutan jawatan dalam kepimpinan. Kami berdua saling mempunyai pandangan yang sama bahawa seseorang itu tidak boleh menginginkan jawatan apabila dia ingin menjadikan jawatannya sebagai wasilah untuk dia menjadi masyhur dan dapat mengaut keduniaan. Namun sekiranya seseorang itu inginkan jawatan hanya semata-mata dia ingin menjadikan jawatannya itu sebagai wasilah dalam menegakkan agama Allah dan mempertahankan Syariat Islam, maka itu tidaklah menjadi satu perbuatan yang dicela sebagaimana yang dilakukan oleh Sayyidina Abu Dzarr al-Ghifari yang memohon sebarang jawatan daripada baginda Rasulullah agar beliau dapat menyumbangkan sumbangan yang mulia buat Islam.

Singgah di pejabat sebelum saya ke Sayyidah Zainab, sempat saya membelek blog ustaz Din Tantawi. Subhanallah. Apa yang saya dan ustaz Juzaili bincangkan turut dibincangkan oleh beliau. Berikut saya paparkan kepada saudara tulisan beliau agar barakah minda Tuan Guru Tuan Ibrahim Tuan Man turut mengharumi blog saya yang faqir ini.

**************************************************************************************

Sumber: http://episodeperjuangan.blogspot.com/2009/05/jawatan-antara-rebutan-di-dunia.html

Jawatan : Antara Rebutan di Dunia
dan Bebanan di Akhirat

Assalamu'alaikum wm wb,

Sahabat-sahabat pimpinan jama'ah yang dikasihi,

Kita hendaklah sentiasa memuhasabahkan diri agar kita sentiasa berada di jalan yang benar dan diredhai ALlah.

Sebentar tadi(jam 2.30pm) Ustaz Tuan Ibrahim bin Tuan Man menghubungi saya. Antaranya memohon agar saya memasukkan tulisannya ini dalam blog saya untuk renungan kita semua khususnya pimpinan di peringkat kawasan, negeri, pusat dan dewan-dewan.

Tulisan beliau adalah seperti di bawah;Sewaktu Nabi mengiklankan satu jawatan untuk diisi oleh para sahabat, lalu datanglah Abu Zar al-Ghifari memohon jawatan tersebut, melihat yang memohon itu Abu Zar, lalu nabi menyatakan

« Wahai Abu Zar, sesungguhnya engkau lemah, sedangkan jawatan ini satu amanah, kelak nanti di hari akhirat engkau akan akan dukacita dan menyesal ; melainkan engkau ambil dengan selayaknya dan engkau tunai pula amanahnya’.

Hadis ini seharusnya menjadi dasar pegangan setiap kita agar tidak terlalu ghairah untuk mendapatkan jawatan, kerana beratnya bebanan yang terpaksa ditanggung nanti. Muawiyah bin Abu Sufyan disaat kematiannya menungkapkan kata-kata masyhur ‘Alangkah sedikitnya bekalan, alangkah jauhnya perjalanan dan alangkah beratnya bebanan’.

Rasulullah juga pernah memberi amaran antara lain mafhumnya ‘ jangan kamu mendesak untuk mendapatkan jawatan, kerana sesiapa yang mendapatkannya sedang orang ramai tidak meredhainya, maka Allah tidak akan membantunya’. AlHamdulillah, semangat keimanan tersebut telah tersemat kukuh dalam jamaah kita, sehingga setiap kita merasa berat untuk menerima jawatan tersebut.

Tetapi kita juga sedar dengan apa yang diucapkan oleh Presiden, menerima jawatan dalam jamaah adalah perlumbaan untuk membuat kebaikan dan memperjuangkan Islam. Kita rasa seronok bilamana kita boleh menyumbangkan sesuatu kepada jamaah, walaupun kita tidak memegang apa-apa jawatan dalam parti.

Betapa ramainya golongan yang ikhlas dalam perjuangan ini sanggup korbankan harta, masa dan tenaga untuk kemenangan Islam, walau mereka tidak memegang apa-apa jawatan dan jauh dari dipilih sebagai calon dalam pilihanraya.

Jamaah kita didokongi oleh ahli yang ikhlas, kepimpinan yang wibawa dan kemantapan jamaah yang hebat. Kita sedar musuh amat cemburu dengan muafakat jamaah yang kita ada.
Mereka cuba memecahkan perpaduan kita, mereka cuba laga-lagakan antara kita, kerana itu kita harus sedar agar tidak jadi jurucakap bagi pihak musuh. Dalam kebimbangan dan ketakutan untuk menerima amanah ini, kita juga diberi amaran oleh Rasulullah antara lain Baginda mengingatkan sesiapa yang ummah/orang ramai mengharapkan kepadanya untuk menjaga maslahah mereka, lalu dia melarikan diri ( enggan menerima) maka aku tak ingin berjumpa dengannya nanti di padang mahsyar.

( Nauzubillah). Oleh itu pertimbangan yang wajar ialah berada di antara takut dan harap. Takut Rasulullah murka, dan harap Allah bantu dengan amanah ini.oleh itu menjadi tanggungjawab perwakilan yang menerima amanah ahli bawahan meneliti dengan keilmuan, menolak sentimen dan emosi, meletakkan kepentingan jamaah di hadapan agar membuat pilihan yang sebaik-baiknya bagi menerajui kepimpinan jamaah kita.

Namun kemungkinan pilihan kita bertepatan dengan pilihan ramai, lalu yang kita cadang menerima amanah; atau mungkin juga berlaku sebaliknya. Kita harus sedar, setelah diputus oleh jamaah maka kita mesti wala’ kepada kepimpinan yang dipilih. Perlantikan sebagai pimpinan menuntut kita taat dan wala’ kepadanya ‘ walaupun dari hamba berkulit hitam, berbangsa Habashi sekalipun’.

Ini lebih penting dari pemilihan, kerana soal pemilihan boleh selesai dalam sehari, tetapi soal wala’ akan berpanjangan sehingga muktamar akan datang. Kepada yang terpilih menerajui kepimpinan kawasan, dewan dan akan terpilih dalam muktamar pusat, ingatlah akan doa saidina Umar alKhattab

“ Ya Allah, engkau telah bebankan aku dengan bebanan yang berat di dunia, maka janganlah engkau bebankan pula aku dengan bebanan yang berat diakhirat”.

Ingatlah kita sebenarnya belum diuji oleh Allah dengan kemenangan besar yang menanti kita- Semoga Allah tidak menguji kita sebagaimana Allah menguji umat sebelum kita, Wassalam.

Mau'izah untuk ana dan para sahabat;

Tuan Ibrahim Tuan Man,

Posted by Ustaz Nasrudin Tantawi at 10:18

1 comment:

6p0120a5828a5f970b said...

Salam
Seperti yg ditulis
"Contohnya seperti Allah menentukan: "Sekiranya seorang hamba tertentu memberikan sedekah pada hari tententu, dia akan diselamatkan daripada kemalangan jalanraya. Sekiranya dia tidak bersedekah pada hari tersebut, dia akan ditimpa dengan kemalangan jalanraya"
Soalan saya ialah:
1. Adakah ilmu Allah tidak tahu atau belum pasti samada seorang hamba tertentu akan memberikan sedekah pada hari tententu atau tidak? Jika begitu lemahlah ilmu Allah.
2. Apakah yg akan ditulis di lauh mahfuz? Adakah ianya akan ditulis kemudian dipadam setelah confirm hamba bersedekah dan ditulis semula. Jika begitu sudah takluk pada masa dan ketika dan Ilmu Allah jadi tak pasti. Apakah ada kuasa lain yang menghalang pastinya ilmu Allah?